Sommarrepris. Först publicerad 3/6 2020. Redan nu drabbas 100 miljoner människor varje år av klimatrelaterade katastrofer. Ändå fortsätter svenska butiker att skicka tonvis med fullt ätbar mat till förbränning varje dag. Det är coronakris. Folk blir sjuka. Folk dör. Folk är rädda. Politiker sätter restriktioner. Folk följer restriktionerna. Reser inte i onödan. Tvättar händerna. Ändå har den stora majoriteten inte märkt så mycket av Corona, mer än kanske en mild förkylning. Samtidigt pågår en annan kris. Klimatkrisen. Även den är ganska vag för de flesta. Åtminstone vi som lever i Sverige. Men redan nu drabbas 100 miljoner människor i andra länder av klimatrelaterade katastrofer. Och det är bara början. Om vi inte gör väldigt mycket väldigt snabbt kommer det bli betydligt värre än så.

Så varför har vi inte liknande restriktioner som under coronakrisen även när det gäller klimatet? De skulle naturligtvis inte behöva bli precis likadana. Det skulle till exempel gå att resa mer än nu, men mest med tåg. De stora industrierna skulle behöva tvingas att minska sina utsläpp drastiskt redan i dag, för att inom några få år sluta släppa ut helt. Och så måste fullt ätbar mat sluta slängas. Det borde vara en av de enklaste sakerna i världen. Och det skulle det vara om vi hade politiker som satsade pengar och vågade ta ansvar och använda politiska styrmedel för att minska matsvinnet. Men just nu strösslas lite kaffepengar på den saken (6 miljoner per år) och livsmedelsföretagen är fria att köra på som alltid, vilket betyder att skicka tusentals ton superfin mat till förbränning. Det här är vad jag tog hem från en sväng till två butiker. Om jag hade haft användning för det skulle jag ha kunnat tagit ungefär tre gånger så mycket.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: