Bilden visar min halva av vad vi valde at ta hem från senaste turen till butikernas sopor. Bland annat folköl, vegofärs och jordgubbar. Som jag skrev i förra inlägget verkar påsken ha blivit en högtid man äter jordgubbar under. Rätt märkligt. Det är ju bara att titta ut genom fönstret för att förstå att det är skevt. Å andra sidan matar ju handlarna oss med väldigt mycket frukt och grönsaker som inte är i närheten av att vara hållbara under vinterhalvåret.

Det pratas massor om de höga priserna på paprika, men inte så mycket om att det inte är rimligt att äta färsk paprika, som odlats i nederländska växthus med enorm klimatpåverkan, under vintern i Sverige. Paprika ska vara svindyr så här års eller ännu hellre inte säljas alls. Dessutom har paprika och tomater alltid varit de absolut vanligaste grönsakerna man hittar i butikernas tunnor eftersom de har kort hållbarhet, vilket leder till att en eller två ofta blir dåliga i flerpack.

Ekonomiskt sett har de flesta i Sverige fortfarande råd att köpa jordgubbar och paprika på vintern, men klimatmässigt har vi inte råd med det. Definitivt inte när en så stor del av dem hamnar i soporna istället för att ätas upp.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: