Ute på resande fot för föredrag i Vaggeryd och på Högalids folkhögskola möttes jag av den här passande skylten på hotellrummet. Det är ju jättefint att Scandic krigar mot svinnet med appar och genom att sälja mat som annars skulle ha kastats billigare. Problemet med diverse appar är ju att långt ifrån allt blir sålt. Och även om det blir det så är ju svinn som aldrig uppstår det bästa svinnet. Och så har vi elefanten i rummet när det gäller hotellkedjors matsvinn. Frukostbuffén. Jag gick ner till frukosten med lite förväntningar.

Om de nu för krig mot svinn, så borde de verkligen jobba med frukostbuffén, tänkte jag. Men jag blev besviken. På slutet var det bara jag kvar, men faten dignade ändå av färsk frukt, grönsaker, ägg och ostskivor. Mat som enligt livsmedelslagarna måste slängas efter att ha stått framme. Om det är något hotellkedjorna borde ta tag i först så är det just frukostbuffén. Men att exempelvis använda mindre serveringsfat i slutet av serveringen verkar vara helt omöjligt hur många käcka skyltar man än sätter upp.