Här är min tredjedel av vad vi valde att ta hem från senaste turen. Nyligen blev det klart att Norges regering har tillsatt ett utskott som ska trappa upp arbetet mot matsvinn, för att nå målet att halvera det till 2030. En nödvändig åtgärd eftersom arbetet går för långsamt och matsvinnet i världen står för tio procent av utsläppen av växthusgaser. Och i Sverige händer som vanligt inget på området. Redan innan det här låg Norge långt före i arbetet för att reducera svinnet och nu lär vi bli brutalt frånåkta.

I Sverige har vi inte ens lyckats ta fram en relevant statistik över svinnet, vilket är en fördel om man ska minska det. Som det är nu går det inte ens att veta om svinnet i landet minskar eller om det i själva verket ökar.

Det känns typiskt för hela Sveriges miljö- och klimatarbete just nu. En gång i tiden låg vi i framkant (i och för sig i väldigt låg konkurrens). Nu är vi snart sämst i klassen. Och det fortsätter slängas fullt ätbar mat vecka efter vecka efter vecka utan att något görs för att stoppa det från politiskt håll. Skamligt!

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: