Här är min halva av den senaste turen till butikernas sopor. Bland annat mjölk, müsli och pasta. För ett tag sedan kom nya siffror för matsvinnet där det visade sig att matbutikernas svinn minskat från 100 000 ton till 91 000 ton på ett år. Om det stämmer är det ganska bra på ett år. De tidigare två åren minskade svinnet dock inte någonting, så slår man ut det på tre år och får en minskning på nio procent är det inte så imponerande. Och ska butikskedjorna lyckas med det de förutsatt sig, att halvera matsvinnet till 2025, så gäller det att öka takten rejält. Då räcker inte ens nio procent per år.

Enligt mig (och SLU) är dessutom en minskning med 50 procent för lite. Om vi ska lyckas halvera det totala svinnet till 2030 så måste svinnet i industrin, butiker, grossister, restauranger och storkök minska med 75 procent på grund av att det antagligen är omöjligt att halvera hushållens svinn.

Inte för att hushållen är dåliga, utan för att en stor del av hushållens svinn är sådant som det sista du inte får ur förpackningen hur mycket du än klämmer på den. Alltså sådant det inte går att göra så mycket åt. Lagar man och äter mat blir det automatiskt mer svinn än om man distribuerar mat i obrutna förpackningar. En sak är i alla fall säker. Så länge man kan leva gott på butikernas svinn kan deras verksamhet inte vara hållbar.  

Hjälp mig att sprida kunskap om svinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: