Bilden visar min tredjedel av vad vi valde att ta hem från senaste turen. I bilen på väg ut pratade vi om fenomenet med folk som vaskar champagne, apropå flaskan vi hittade förra veckan. Alltså brats som häller ut champagne bara för att visa att de har råd och för att provocera. Det är förstås idiotiskt, men till skillnad från butikernas svinn fyller det ändå ett syfte genom att manifestera samhällets ekonomiska ojämlikhet. När butikerna ”vaskar” mat och prylar görs det i smyg. En handling som driver oss närmare och närmare en förödande klimatkris och en förödande matkris helt i onödan. Dessutom en handling som konsumenterna får betala i form av högre matpriser. Nästa gång du blir irriterad över någon som sprutar champagne är det bara att blunda, räkna till tio och styra över tankarna på den mycket mer akuta förödelsen, som du dessutom själv betalar för.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook (och bjuda gärna in vänner att göra detsamma):