Här är min halva av vad vi valde att ta hem från butikernas sopor den här gången. Bland annat fem kilo ekologiskt basmatiris, oxfilé, fem kilo müsli och massor av godis. Borde det inte vara uppenbart för politikerna att vinstdrivande företag är oförmögna att minska sitt svinn vid det här laget? Under de snart tio år som jag har dumpstrat har det pratats om att svinnet ska minskas. Det har radats upp åtgärder och initiativ och satts upp ambitiösa mål. Samtidigt märks det ingen synbar skillnad, varken i soptunnorna eller i statistiken.

Och läget är akut. För tio år sedan kände jag frustration över att avsaknaden av politiska åtgärder gjorde att minskningen tog onödigt lång tid. Nu har jag insett att tidsaspekten är betydelselös. Utan politiska åtgärder kommer halveringen av svinnet helt utebli. Och det är allt annat än rimligt att det är möjligt att åka ut till några få butiker och hämta hem så här mycket mat som slängts helt i onödan.

Hjälp till att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: