Här är min fjärdedel av vad vi valde att ta hem från butikernas sopor den här gången (lämnade bland annat minst 40 liter mjölk). Från 1960-talet fram till 2014 minskade svälten i världen konstant och många förutspådde att den snart skulle vara utrotad. Men sedan 2015 och framåt har utvecklingen gått åt motsatt håll. Svälten har konstant ökat. Enligt The Guardian-journalisten George Monbiot, som har läst över 5000 forskningsrapporter om matproduktionen och skrivit boken ”Regenesis” är det ett tecken som pekar mot att vi står inför en kommande global matkris av aldrig tidigare skådat slag.

Monbiot menar att mänsklighetens bästa chans att förhindra att det sker är att avveckla boskapsindustrin och skapa ett reservsystem med proteinproducerande bakterier. Han kan mycket väl ha rätt. Ett annat sätt att mildra både miljöeffekterna som kommer att leda till den stora krisen som svälten är att minska matsvinnet.

En tredjedel av all mat som produceras blir svinn och ger miljöeffekter som är helt i onödan och i och med att vi i den rika delen av världen köper mer mat än vi behöver blir matpriserna i fattiga länder onödigt dyra. Det är dags för våra politiker att komma ur handlingsförlamningen när det gäller matfrågan.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: