Här är vad min tur på cykel till två butikers sopor gav. Bland annat vegoburgare, burgarcheddar, pasta, och en hel del frukt och grönsaker. ”På min butik sätter de ner priset på varor med kort datum” får jag ofta höra när jag är ute och föreläser. Svaret blir ”Det gör de på butikerna jag dumpstrar bakom också. Men bara på en bråkdel.” Längst fram på bilden kan man se fyra paket burgarcheddar med tryffelsmak med nedsatt pris. En ganska typisk produkt att rea ut. För när det reas är det ofta på varor som kostar mycket mer än ”vanliga” varor i samma kategori.

Då kan butiken visa att de gör något åt matsvinnet och undvika att förlora något om kunden slår till på erbjudandet. För skivad ost med tryffelsmak nedsatt med 30 procent kostar trots prissänkningen mer än vanlig cheddarost. För problemet med att sänka priset för ett vinstdrivande företag är ju att en såld liter vanlig mjölk till nedsatt pris innebär en liter mindre såld till fullt pris och då är det mest lönsamma ofta att slänga varan med kort datum och sälja en för fullt pris istället.

Hjälp till att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: