Förra veckan tog vi tåget till Köpenhamn och hälsade på vänner. En av höjdpunkterna var att fiska torsk mitt i stan. Vi drog upp åtta stycken och två av dem blev en fantastisk middag. Fisk är ju en fantastisk mattillgång när den fiskas hållbart. För fångas en fisk så blir det plats för en ny i samma storlek som kan växa till sig. Men det gäller ju bara om man drar upp tillräckligt få, så att beståndet inte rubbas. Tyvärr gäller det inte det mesta av det kommersiella fisket där ofta hälften av allt som fiskas upp blir svinn, där hav dammsugs av stora trålare på allt liv för att bli mat i laxodlingarna, vilket kräver runt fem kilo fisk för att en lax ska öka ett kilo i vikt. När det gäller vår matförsörjning är tillgången på fisk det kanske mest kritiska området. Om man fiskar själv kan man ju välja att släppa tillbaka fisk som är för små för att det ska vara någon idé att ta vara på dem och sådana som är är stora och viktiga för återväxten. Då blir det ingen bifångst och fisk kan fortsätta vara en oändlig resurs.