Ungefär fem procent av våra kläder återvinns. Anledningen till att graden av återvinning är så låg är att det är svårt att återvinna textilier på ett bra sätt och att det oftast inte är lönsamt. Då är ju återanvändning en bra grej. Och att laga kläder, men rätt många lagningar är för komplicerade att göra själv, i synnerhet när det gäller skor. Men för att det ska ske gäller ju att det är billigt att lämna in kläder till skräddare och skor till skomakare, åtminstone så billigt att man tjänar på det jämfört med att köpa nytt. Men det tycker inte den nya regeringen och Sverigedemokraterna som nu föreslår en höjning av momsen på reparationer av skor, kläder, lädervaror, hushållslinne och cyklar. ”Branscherna för reparationer av de uppräknade varorna kan därmed antas minska till följd av förslaget”, skriver Finansdepartementet. De ökade skatteintäkterna förväntas bli runt 80 miljoner, kaffepengar i sammanhanget. Bara stödet till elkunderna kommer gå på 55 miljarder. Det känns mer som ideologisk skattehöjning. Som att de borgerliga partierna hellre ser att vi slänger det gamla och köper nytt för tillväxtens skull.