Här är min halva av veckans sväng till butikernas soptunnor. Bland annat en massa kattmat, chips, duschkräm och kaffe. Ökade matpriser är inte bara dåligt. Visserligen slänger butikerna lika mycket som vanligt eftersom deras svinn är planerat svinn som är inbyggt i systemet, men på många andra håll kommer svinnet antagligen minska rejält framöver. När jag är ute och föreläser märker jag ett klart ökat intresse för att kapa svinnet för att kapa de ökade kostnaderna både i hushåll och storkök.

En fin grej där är ju att politikernas ointresse inte spelar någon större roll. Svinnet går att minska utan deras inblandning. Det är bra av många anledningar. Som att svinnet står för tio procent av växthusgasutsläppen, övergödning, utarmning av jordar, utfiskning och mycket mer.

Att det ökade intresset för minskat svinn främst handlar om det ekonomiska spelar egentligen inte heller någon roll. Precis som med dumpstring är motivet till handlingen sekundärt. Folk som dumpstrar främst för att spara pengar på matkostnaderna gör ju ett lika stort klimatarbete som de som dumpstrar främst av ideologiska anledningar.

Intresserad av ett föredrag om matsvinn? Skicka en förfrågan på: andreas.jakobsson@andreasjakobsson.net