Sista förbrukningsdag ska enligt EU-förordningen artikel 25 sättas på produkter som ”efter en kort period kan antas utgöra en omedelbar fara för människors hälsa”. Efter det datumet får produkten varken säljas eller skänkas bort. Trots det har massor av produkter i svenska livsmedelsbutiker den märkningen trots att det är helt uppenbart felaktigt. Ett exempel är Pop Bakerys olika färdiga degar. Alla som vet det minsta om sjukdomsframkallande mikrober förstår att en deg i en obruten förpackning aldrig utgör någon som helst risk för människors hälsa (om det inte hanteras rå kyckling i samma maskiner som degen eller liknande).

Ändå fortsätter Pop Bakery att felmärka sina produkter år efter år. Jag har flera gånger varit i kontakt med deras franska kvalitetschef, som envisas med att märkningen är rätt, men samtidigt säger att deras degar absolut inte är farliga att äta efter. Felmärkningen gör att en massa degar slängs helt i onödan eftersom de varken får skänkas eller säljas efter datumet, till skillnad från produkter med bäst före-datum. Att Livsmedelsverket inte satt stopp för det här för längesedan är häpnadsväckande.

Sista förbrukningsdag – ska enligt EU-förordningen artikel 25 sättas på produkter som ”efter en kort period kan antas utgöra en omedelbar fara för människors hälsa”. Efter det datumet får produkten varken säljas eller skänkas bort.