Här är min halva av vad vi valde att ta hem på senaste turen till några butikers sopor. Värmen gjorde att en hel del hunnit bli dåligt redan, men det blev bland annat över 100 ägg, pasta med mera. Samtliga matbutikskedjor i Sverige lovar att de ska halvera matsvinnet till 2025. Vi får se hur det går med det. Under de snart nio år jag dumpstrat har jag inte märkt någon minskning överhuvudtaget och Naturvårdsverkets senaste rapport bekräftar min bild. Enligt rapporten, som använder butikskedjornas egna siffror, uppkom 2018 100 000 ton matsvinn i butiker. Och 2020 uppkom 100 000 ton.

Min gissning är att butikerna under de här två åren blivit något bättre på att sätta ner priset på vissa varor med kort datum, vilket minskat svinnet lite där, men att ökningen av försäljning av frukt och grönsaker i flerpack tvärtom har ökat svinnet där. Och här kommer det knepiga. Eftersom matbutikskedjorna är vinstdrivande företag så går lönsamheten alltid först. Frukt och grönsaker som säljs i flerpack ger en ökad försäljning eftersom kunderna då av bekvämlighet köper mer än de behöver (vilket också ger mer svinn i hushållen) och då väljer man att sälja så. Att det blir mer svinn är sekundärt.

Hur livsmedelskedjorna ska lösa den här ekvationen blir intressant att se. Det är tre år kvar till 2025 nu, så de måste komma på en lösning jäkligt snabbt och sedan genomföra den nästan ännu snabbare. Mitt tips är att det inte går utan att politiska styrmedel i form av punktbeskattning och regleringar av verksamheten sätts in. Om de inte kommer på något smart sätt att trixa med siffrorna vill säga.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: