Bilden visar min tredjedel av vad vi valde att ta hem från senaste turen. Nyligen kom en rapport från Livsmedelsverket som visar att en öppnad mjölk smakar precis lika bra två veckor efter datumet. Ingen överraskning, men bra att det undersöks. Jag ställer mig dock frågande till slutsatserna man drar av resultatet. Nämligen att man hoppas att konsumenterna ska bli bättre på att inte slänga produkter på grund av datumet på paketet. Den rimliga slutsatsen borde väl vara att datummärkningen behöver ses över? Om mjölken är precis lika god att dricka två veckor efter datumet är det ju helt sjukt att datumet sätts två veckor tidigare.

För min del förespråkar jag ju att bäst före-datumen tas bort helt. Datummärkningarna infördes i Sverige i början av 70-talet för att inte konsumenter skulle bli lurade att köpa gammal mat, men det löser man ju lätt genom att ha ett produktionsdatum på paketen. Den enda funktionen bäst före-datumen fyller på ett paket som också har ett produktionsdatum är att uppmana butikspersonal och konsumenter att slänga dem. Men fram tills den nödvändiga åtgärden vidtas är det minsta man kan begära att matproducenterna inte medvetet sätter ett datum som har marginaler på veckor, månader och i många fall år.

Hjälp till att sprida medvetenhet om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: