Här är vad jag valde att ta hem från en sväng till två butiker. Bland annat en massa torrostade jordnötter, grädde, kaffe och en hel del frukter och grönsaker. I Indien pågår just nu en aldrig tidigare skådad värmebölja med maxtemperaturer på nästan 50 grader och asfalt som smälter. Skördar riskerar att slå fel och boskap riskerar att dö, vilket kan ge en matkris. Samtidigt i Sverige fortsätter det kastas tonvis med fullt ätbar mat varje dag utan att någon gör något åt problemet.

Enligt WWF:s senaste rapport står matsvinnet för tio procent av världens växhusgasutsläpp. Förutom det leder den till övergödning, gifter, skövling av regnskogar, utfiske och svält. Och det vore lätt för politikerna att minska svinnet drastiskt med några enkla lagar och regler. Men det hänger ju förstås på att det finns en vilja att göra något överhuvudtaget.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: