Bilden visar min tredjedel av vad vi valde att ta hem från senaste turen. En massa kattgodis, tacosås, frukt och grönsaker, ost godis och mycket mer. När man läser om svinn i matbutiker så dyker det ofta upp nyheter om butiker som minskat sitt svinn drastiskt och till och med fått ner sitt svinn till riktigt låga nivåer. Och visst finns det en handfull butiker i landet där man lyckats. För att lyckas krävs det eldsjälar och där har vi problemet. Om det krävs eldsjälar för att lyckas få ner matsvinnet så betyder det att det är fel på systemet. Så länge inte vanlig butikspersonal som släpper frågan när de går hem från jobbet på kvällen kan minska svinnet effektivt så kommer det aldrig bli någon större förändring eftersom man inte kan räkna med att det finns eldsjälar i majoriteten av Sveriges butiker. Ett alternativ till att lita till att eldsjälar ska fixa svinnet och fortsätta hålla det på låga nivåer när det väl minskat (det svåraste vet alla som har kört en bantningsdiet) vore att helt enkelt lagstifta bort det. Då krävs det några eldsjälar till politiker istället, men långt ifrån lika många.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för förändring på riktigt!