Här är vad jag valde att ta hem från en ensam dumpstringstur på cykel. Bland annat tjugo kilo hundmat, fem liter fil, vegoburgare och massor av frukter och grönsaker. I samband med att IPCC:s senaste klimatrapport släpptes kallade FN:s generalsekretare António Guterres den för ”en atlas över mänskligt lidande och en förödande dom mot ett misslyckat klimatledarskap”. Rapporten förtydligar det som alla redan vet vid det här laget, utsläppen måste minska drastiskt för att inte växthuseffekten inom kort ska bli förödande och belastningen på ekosystemen måste minskas för att de inte snart ska kollapsa.

Men istället ökar utsläppen i världen och fullt ätbar mat att kastas i mängder varje dag helt i onödan. Ett av de mest effektiva sätten att minska både utsläpp och vår påverkan på ekosystemen vore att minska matsvinnet. Och det är också ett av områdena där det skulle vara lättast, men då krävs obekväma politiska beslut, som går emot marknadskrafternas åsikter, och är det något dagens svenska politiker är livrädda för så är det just det. Mycket tyder på att det kommer att dröja tills det redan är försent.

Hjälp mig gärna att sprida opinion om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook, bjud in vänner att göra det och dela inlägg! Ju fler som blir medvetna ju mer måste politikerna lyssna.