railroad tracks in city
Photo by Pixabay on Pexels.com

Att åka tåg den här våren är lite som att sväva ut i rymden utan att veta när man kommer hem igen, eller fram till målet. Man får en starttid och kommer förhoppningsvis fram någon gång i en rimlig framtid. Jag sitter på tåget till ett föredrag på Ädelfors folkhögskola. Föredraget är först i morgon och eftersom jag inte hade lust att gå upp fem på morgonen åker jag i dag och sover över. Och det är ju tur eftersom det verkar helt omöjligt för SJ att förutse när man når sin destination.

I går fick jag ett sms om ett akut banarbete som gör att tåget blir försenat med 30-90 minuter (ett rätt rejält tidsspann). Men då är ju inte de andra banarbeterna som pågår i flera månader utan att tidtabellen uppdateras utifrån det medräknade. Är det ett eller två? Vet inte och egentligen spelar det väl ingen roll eftersom ingen vet hur mycket försening de orsakar.

Jag gillar att åka tåg och hur lång tid resan tar spelar inte så stor roll i sig, men det vore ju skönt att veta på ett ungefär när man kommer fram. Helst mer exakt än någon gång under ett tidsspann på tre timmar. Med de höga drivmedelspriserna nu skulle det ju kunna vara ett guldläge att få fler att upptäcka fördelarna med att åka kollektivt, men då gäller det ju att det fungerar också. Det här är inte jättebra reklam för saken.