Bilden visar min halva av vad vi valde att ta hem från butikernas sopor den senaste turen. Bland annat havskräftor, mjölk, ost och tulpaner. Det känns som att de stora kriserna avlöser varandra. Först pandemin med alla nya vågor och nu kriget i Ukraina. Kriser som är dramatiska och leder till stora tidningsrubriker. Samtidigt pågår det som kan komma att bli den värsta krisen världen någonsin skådat om inget görs. Matsvinnet i butikernas sopor är en del av ett sjukt livsmedelssystem som bidrar till växthuseffekten, som leder till utfiskning (om det fortsätter fiskas på samma sätt som nu finns det inga stora matfiskar kvar om 30 år), utarmning av jordar, utsläpp av miljögifter, övergödning, skövling av regnskogar, med mera.

Inget av det här är några hemligheter. Ändå görs inget från politiskt håll för att stoppa det utan sopkärl efter sopkärl fylls med fullt ätbar mat varje dag. De dramatiska effekterna kommer att komma förr eller senare och då kommer även de stora tidningsrubrikerna följa, men vid det laget är det antagligen redan försent.

Hjälp mig att sprida medvetenhet om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: