Ny vecka. Samma gamla svinn. Min halva av vad vi valde att ta hem gav bland annat duschkräm, tvättmedel och en massa frukter och grönsaker. Under de åtta och ett halvt åren som jag nu har dumpstrat har det hänt en hel del på svinnområdet. Åtminstone i teorin. Beställningssystemen ska ha blivit bättre. Man har börjat sätta ner priset på varor mer kort datum mer. Man har börjat sälja blandade frukter och grönsaker som annars skulle ha kastats i svinnlådor. Och det har kommit flera appar där kunder kan hitta mat som annars blivit svinn till ett reducerat pris.

Det låter jättebra. Men varför märks inget av det i butikernas sopor? Svaret måste vara att det är lösningar som inte tacklar grundproblemen som är en överproduktion av mat och ett system som drivs av an strävan efter största möjliga lönsamhet, utan att vara reglerat när det kommer till svinn.

Och så länge det fortsätter så kan det komma 1000 nya matsvinsappar och smarta logistiklösningar utan att märks av för oss som åker ut och ”storhandlar” i butikssoporna. För så länge grundproblemen består fortsätter den enklaste lösningen på matsvinnet vara att slänga den överblivna maten i soporna, rycka på axlarna och vänta in nästa leverans.

Hjälp till att sprida medvetenhet om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: