Det här måste vara en av de mest förvirrande texter om matsvinn jag har läst. På ett mjölkpaket jag hittade i en butiks sopor står det att ägg håller i ”upp till två månader” efter bäst före-datumet med tillägget ”och till och med längre”. Att något håller ”upp till” ett datum och längre samtidigt är ju en paradox. Sedan fortsätter texten med att tipsa om vattentestet, vilket går ut på att lägga ägg i vatten och se om de flyter upp. Om de inte flyter upp är de ”100% kanon” med tillägget att ägg som flyter upp ofta också är ätbara. Vad är egentligen syftet med den här texten? Ville Garant verkligen minska matsvinnet skulle de ju kunna skriva att ägg oftast håller i flera månader efter datumet och att det där äggtestet som florerar bara är skräp eftersom de flesta ägg som flyter upp går lika bra att äta som de som inte flyter.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för bättre tips om hur man kan minska matsvinnet!