Här är min halva av vad vi valde att ta hem från en tur till två butikers sopor. Bland annat fyra flaskor olivolja, godis, vegobullar och nötter som inte kom med på bilen. Anmärkningsvärt var det här gången var att de flesta torrvarorna inte ens var nära bäst före-datumet. Några hade datum i slutet av februari och andra i juni och augusti. Man kan ju tycka att det borde ha varit ett bra läge att rea ut dem billigt i god tid innan de ”gick ut”. Men man valde alltså att slänga dem istället.

Det här är en av alla butiker som ofta har nedsatt pris på grund av kort datum, vilket får många kunder att tro att allt som annars skulle ha kastats reas ut, ner det i själva verket handlar om kanske tio procent av varorna med kort datum (och som man kan se på bilden blir många av dem inte sålda heller).

En gissning är att man har råkat beställa för mycket, vilket betyder att om de hade reat ut det på bilden så skulle de likadana varorna med ett längre datum hunnit få kort datum och få reas ut också och då tjänar ju butiken mindre. Men det är bara en gissning.

En sak som är säker är däremot att det är för billigt att för butikerna att slänga mat. Om det bara var tillräckligt dyrt skulle sådana här saker hända ytterst sällan. Och om den här planeten ska kunna räddas är det ju dit vi måste komma.

Hjälp till att sprida medvetenhet om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook (och bjud gärna in vänner att göra det också):