Min halva av vad vi valde att ta hem från en tur till två butiker. En hummer, en massa ägg och mycket frukt och grönsaker. Det skrivs och pratas mycket om hur maten i framtiden ska produceras för att den ska räcka till jordens växande befolkning. Vi ska äta insekter, vi ska odla fisk i köket och växter i husväggar och så vidare. Borde inte huvudfokuset ligga på hur vi ska äta upp maten vi redan har istället för att komma på sätt att producera mer mat som tär på planetens resurser och varav en stor del hamnar i soporna? I och med att en tredjedel av all mat som produceras blir svinn så finns det rimligen utrymme för många fler människor att bli mätta av det som redan finns.

Men då måste matsystemet reformeras. Till exempel behöver handelsnormerna ändras, så att inte en stor del av frukterna och grönsakerna kastas eller plöjs tillbaka ner i åkern igen bara för att de har fel form. Bäst före-datumen på produkter som aldrig blir farliga (vilket är majoriteten) skulle behöva tas bort. Och det skulle behöva bli dyrt eller förbjudet för livsmedelsföretag att kasta mat.

Okej, det är inget man förändrar över en natt, men det görs ju inte med sätten man producerar mat på heller. Att käka skalbaggar och larver är säkert kanon, men det viktigaste måste ju ändå vara att inte systematiskt slänga fullt ätbar mat i soporna bara för att det råkar vara det mest lönsamma.

Hjälp till att sprida kunskap om det enorma svinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: