Här är vad jag valde att ta hem från senaste turen. Bland annat en hel del smör, som en annan dumpstrare var snäll och delade med sig av när jag kom sent. Förvånansvärt ofta glöms matsvinnet bort när man pratar om arbetet för att rädda klimatet. Och det håller inte. Vi kommer inte kunna lösa klimatkrisen utan att minska matsvinnet. Enligt en ny rapport från WWF och Tesco står matsvinnet för tio procent av de totala utsläppen av växthusgaser i världen. Det beror bland annat på att så mycket som i snitt femton procent av maten som produceras i jordbruken aldrig lämnar gårdarna. Den största anledningen till att det är så är handelsnormerna som gör att frukt och grönsaker med ”fel” form och storlek inte får räknas som klass 1 och då blir värda så lite att det ofta inte ens är värt att frakta dem till en annan del av landet eftersom fraktkostnaden blir större än vad odlaren får betalt. Det här måste naturligtvis styras upp omgående. En annan sak som måste upphöra är förstås att fullt ätbar mat kastas, som den på bilden. Det är helt omöjligt att det bästa alternativet är att förpassa den till sopkärlen, men så länge det är det enklaste och mest lönsamma alternativet så kommer det fortsätta.

Hjälp till att sprida kunskap om matsvinn och klimat! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: