I den svenska statsbudgeten får försvaret 71 miljarder kronor. Arbetet mot ett av våra största klimat- och miljöproblem, matsvinnet, får sex miljoner. För en privatperson är sex miljoner ganska mycket pengar. När det gäller att lösa ett komplext problem, som hör ihop med en massa andra är det kaffepengar. En gemensam nämnare för länder som har lyckats minska matsvinnet rejält, som Danmark och Storbritannien, är att man har satsat mycket pengar. De har gått till kampanjer, fonder där företag som jobbar mot matsvinnet kunnat söka pengar, forskning, projekt och en massa annat. Då är det inte så konstigt att det knappt händer något på området i Sverige.

Läser man på livsmedelsföretagens hemsidor får man lätt för sig att problemet är i stort sett löst. Tittar man i deras sopkärl får man en annan bild. Det här är vad jag valde att plocka med mig hem från en sväng till ett par butiker. Värmen gör att grönsaker och frukt blir dåligt snabbare och det är svårt att hitta känsliga produkter som mjölk, grädde och fisk som fortfarande är bra, men med ett så stort svinn blir det ändå en hel del. Matsvinnet är ett akut problem som måste åtgärdas omgående. Det kostar pengar och det kräver politiker som vågar ta obekväma beslut och använda politiska styrmedel. En av de där 71 miljarderna försvaret får skulle vara en bra början.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: