Svinnet fortsätter. Bilden visar min halva av senaste turen. Bra med frukt och grönsaker och pålägg. Och lite oväntat med stearinljusen som var helt felfria. Det är nu snart åtta år sedan jag började dumpstra. Då hade minskningen av matsvinn ganska nyligen kommit upp på agendan på allvar och om jag hade fått gissa så hade jag satsat en slant på att det skulle ha minskat rejält åtta år senare. Det blev inte så.

De röda lapparna på vissa av produkterna (ovanligt många den här turen) visar att butikerna delvis försöker göra något åt svinnet, men i mängd i soptunnorna går det faktiskt inte att se någon skillnad alls. Troligen för att samtidigt som trenden är att rea ut en del produkter med kort datum så ökar annat svinn. Till exempel så ökar flerpacken med frukt och grönsaker, som är den vanligaste orsaken till svinn i butik, liksom utbuden och lanseringen av produkter med nya konstiga smaker.

Det är möjligt att svinnet minskat lite eller ökat lite på åtta år, men min gissning är att nivåerna är ungefär likadana och det är ju naturligtvis inte godkänt. Nu har de stora butikskedjorna i Sverige deklarerat att de ska halvera svinnet till 2025. Ska bli spännande att se om det kommer att märkas i tunnorna.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: