Här är vad jag valde att ta hem från senaste svängen till två butiker. Under parollen ”Svinnsmart” kör Willys en kampanj mot matsvinnet och som ofta när branschen gör liknade saker ligger det största fokuset på hushållen. Under rubriken ”Svinndumt” på hemsidan presenteras en Sifo-undersökning om vilka matvaror de svenska hushållen slänger mest som gjorts på uppdrag av Willys. I topp ligger tacosås, bröd och gurka. Rimligen borde en rubrik som ”Svinndumt” istället handla om butikernas svinn. Visst är det onödigt att slänga slattar av tacosås som blivit över, men det är svårt att hitta dummare orsaker till svinn än de man gör i butikernas sopor. Några exempel:

Nät med apelsiner slängda för att en är dålig.

Påsar med äpplen slängda för att ett är dåligt.

Påsar med popcornkärnor som slängs för att det fått en reva.

Paket med tvättmedel som kastas för att de börjat läcka lite.

Gurkor som kastas för att knoppen gått av.

Bara för att ge några exempel.

Ett tips till Willys är att använda sina resurser till att minska sitt eget svinn istället för att betala för dyra undersökningar med syfte att skjuta över ansvaret på hushållen.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: