Foto: Pixelbay

Semmeltider är lika med goda tider för mejerijätten Arla. I tre månaders tid är det semlor i butiker, semlor på kaféer, semlor på arbetsplatser, semlor ute, semlor inne, semlor i hjärtat, semlor i sinnet. Gamlingar går runt på stan med semmelmustascher, semlor pressas in i bebismunnar så grädde sprutar ut ur öronen. Det betyder massor av såld grädde vilket betyder klirr i kassan.

Det här ska förstås uppmuntras. Hur många semlor folk än trycker i sig går det alltid att få ner några till. Och vad är ett bättre sätt att göra det på än att skapa en tävling? Sveriges bästa semla. Det behöver inte vara svårare än så. Folk får rösta, någon vinner och alla är ler med munnarna fulla av grädde och mandelmassa.

Men de fina tiderna till trots finns det ett smolk i glädjebägaren. De där förbannade veganerna vill också vara med på festen, trots att det borde vara omöjligt. Semlor kan visserligen se ut som wraps, vara stora, vara små och fyrkantiga, men de kan ju inte vara gjorda med växtbaserad grädde.

Därför bröt panik på Arlas huvudkontor när en vegansk semla gick mot segern i tävlingen. Cheferna samlades krisrummet. Svetten lackade från de stressade pannorna. På en mjölkvit skärm projicerades tävlingsställningen där vegansemlan för varje minut drog ifrån mer och mer.

Till slut tog någon tag i saken genom att helt enkelt trycka på delete-knappen. En kollektiv lättnandes suck. Sedan panik igen. Hur ska vi förklara det här? Någon kläcker snabbt idén att köpa in semlor från alla bagerier som låg topp 100 och skänka dem till äldreboenden. Äldreboenden är bra pr. Alla pratar ju om de stackars gamlingarnas näringsfattiga kost.

Sedan panik ännu en gång.

”Då måste vi ju köpa semlor från veganstället” skriker någon i falsett.

”Nej då. Vi skriver bara att det bara gäller äkta semlor med riktig grädde” kontrar en annan.

”Men kommer folk verkligen gå på det här?”

”Jadå. Ingen kommer märka något.”

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: