excavator
Photo by DapurMelodi on Pexels.com

Nordea, kallad Världsförbättrarbanken i folkmun, skyr inga medel för att göra världen till en bättre plats att leva på. Senast var det oljeföretag som letar nya fyndigheter i Arktis. Nu är det kolbolag i Sydafrika som man väljer att pumpa in sina kunders pengar i. Enligt dem själva för att de ”identifierat bolag som behöver ställa om”. Det ena av bolagen driver 15 kolkraftverk som snart blir 17 eftersom två nya är under uppbyggnad. Det andras anläggning är världens största utsläppare av växthusgaser alla kategorier.

Det går ju inte att låta bli att bli imponerad över Nordeas ambitioner. För att företag som sysslar enbart med kol och olja ska kunna ställa om till att bli klimatvänliga krävs ju nämligen att de läggs ner och då går ju alla investerade pengar upp i rök. Om inte Nordea ljuger om sina motiv till investeringarna (och så kan det väl inte vara?) så är det en fantastisk insats för klimatet. Om alla banker i världen hade lika stora filantroper i ledningen skulle klimatkrisen snart vara ett minne blott.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: