Bilden visar vad jag valde att ta hem från senaste turen till två butiker. Det som inte fick följa med hem var bland annat flera säckar fulla med barnmat och välling och ett par säckar med yoghurt och Risi Frutti. Klyschan ”Det var bättre förr” har ju ett löjligt nostalgiskt skimmer över sig, men på många områden stämmer den. Ett av dem är matsvinn, vilket beror på flera anledningar. Bland andra:

1. Förr var maten dyrare i förhållande till konsumentprisindex, vilket gjorde att man var med rädd om den.

2. Innan 1972 existerade inte datummärkningar på livsmedel i Sverige, vilket gjorde att inget slängdes på grund av datumet på paketet och folk var tvungna att lita på sina sinnen.

3. Butikerna var i regel mindre och handlarna lärde känna sina kunder och vad de ville ha.

4. Frukt och grönsaker såldes mest i lösvikt, vilket gjorde att bara frukten som verkligen var dålig slängdes och inte de 24 fina apelsinerna i samma nät.

Enligt många forskares uträkningar skulle vi behöva gå tillbaka till en livsstil som ungefär motsvarar den vi hade på 1970-talet för att jorden ska kunna räddas. Det stämmer nog ganska bra även när det gäller konsumtionen av livsmedel.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn:

<div class=”fb-like” data-href=”https://www.facebook.com/dumpstringslyx/?eid=ARByY0MHXSRJy8ah5COMgUuKKYbeVNYq3tRJw4WWWzPRl4eEqbIupZuC29nAlAG5CDJ1xZsHWGeAjgee&#8221; data-width=”” data-layout=”standard” data-action=”like” data-size=”large” data-share=”true”></div>