Jag hade först tänkt skriva en sågning av hur soprummen i vårt område sköts, men bestämde mig för att skriva ett brev till bostadsbolaget Uppsalahem istället. I bästa fall kan det leda till något gott. Här är brevet:

“Hej,

Mitt namn är Andreas Jakobsson. Jag är journalist och författare och hyresgäst hos er. Mitt specialområde som journalist är matsvinn och hantering av avfall. Jag har gjort en runda bland soprummen på området och har några synpunkter.

1. Tre av soprummen saknar kärl för metallåtervinning.

2. Tre av soprummen saknar kärl för plaståtervinning.

3. I soprummet närmast vägen står kärlet för tidningsinsamling bredvid kärlet för förpackningar vilket gör att många slänger fel. Det borde gå att byta plats på det kärlet med något av kärlen för brännbart avfall.

Mitt förslag är att ni undersöker möjligheten att ordna de saknade kärlen. De tre soprummen det handlar om är små och att lägga till ett stort kärl ytterligare är förstås omöjligt. Men om ett av brännbartkärlen byttes ut mot ett för plast så borde det kunna fungera, åtminstone när folk har uppmärksammat att det finns. Om plastavfallet ökar borde rimligen brännbartavfallet minska.

Och även om det är dåligt med utrymme borde det gå att få plats med ett kärl för metallförpackningar i samma storlek som i soprummen där det redan finns sådana.

Folk är ju bekväma av sig och går bara till det soprummet som är närmast från porten. Hyresgäster jag pratat med som bor närmast rummen där det saknas plaståtervinningskärl har trott att det inte finns några sådana på området och har helt enkelt slängt plasten i brännbart.

Här lär det ju också finnas pengar att spara eftersom det brännbara avfallet kostar en avgift medan förpackningsåtervinningen betalas av förpackningsindustrin. Om det går att genomföra liknande förändringar på flera av Uppsalahems områden borde det kunna bli en betydande summa sammanlagt.

Självklart går det inte att undvika att folk sorterar fel (i så fall skulle det ju räcka med ett minimalt kärl för brännbart avfall i varje soprum) men för att det ska bli rätt är det ju viktigt att förutsättningarna är så bra som möjligt. En idé kunde ju vara en kampanj i området i samband med förändringarna med information om hur man ska sortera. Det ideala vore ju att brännbartsoporna stadigt minskade och till slut bara bestod av kuvert och blöjor, som nästan är det enda som behöver slängas där.

Ser fram emot en återkoppling.

Hälsningar

Andreas”

Missa inga brev! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: