Den här veckans klimatsågning blir en liten gissningslek. Vad är det mest klimatsmarta sättet att producera jäst på av de här alternativen?

A. Göra jäst med socker köpt av en sockerproducent.

B. Att: 1. Baka bröd. 2. Producera plastpåsar att stoppa brödet i. 3. Köra ut brödet till butiker. 4. Köra tillbaka brödet från butikerna. 5. Packa upp brödet ur påsarna. 6. Mala brödet. 6. Tillsätta vatten och göra en slurry av brödet. 7. Filtrera slurryn så att man separerar glukosen ur den. 8. Göra jäst på glukosen.

De flesta som läser det är har nog kommit fram till att alternativ A är det bästa för klimatet. När något ljushuvud på Pågen kom på idén att göra jäst av returbrödet (eller rättare sagt på en liten beståndsdel av brödet) så verkar de flesta i ledningen ha röstat på alternativ B.

Sagt och gjort. Pågen byggde en fabrikslina för att lyckas med alternativ B och byggde samtidigt in sig själva i ett system där de är beroende av att svinnet fortsätter. Det har bland annat gjort att butikskedjor som själva velat ta ansvar för brödet har fått nobben. (Systemet med returbröd leder till en massa onödigt svinn eftersom butikspersonalen som oftast känner sina kunder bäst inte kan styra över utbudet och inte kan sätta ner priset på bröd med kort datum.)

Om det var möjligt skulle jag ha gett många limpor returbröd för få se det där mötet på Pågen där beslutet togs och kanske få höra repliken: ”Ja, en hel del talar ju för att alternativ A är bäst och då slipper vi lägga miljoner på att köpa in en massa maskiner. Men det vore ju så coolt med alternativ B. Så jag röstar för det.”

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: