Man skulle ju kunna säga att butikerna får göra vad de vill med sina varor. Om de vill skicka fullt ätbar mat till förbränningsugnarna för att en burk av tio gått sönder i e kartong, för att en apelsin blivit dålig i ett nät med 25, för att man valde att satsa på fel nya vegetariska produkt eller för att tandkrämstuben bara hade en irriterande uppsyn. Lagmässigt är det tyvärr rätt. Moraliskt är det inte så enkelt. Alla mat som produceras har ett enormt klimatavtryck och eftersom en tredjedel av maten blir svinn handlar det om ett slöseri som saknar motstycke på jorden. Och eftersom allas framtid hänger på att vi kommer till bukt med klimatutsläppen, övergödningen och utfiskningen av haven så borde det inte vara upp till enskilda företag att slösa med våra gemensamma resurser hur som helst. Butikerna äger maten, men de äger inte jorden den producerats på.

Här är vad jag valde att ta hem från senaste turen till ett par butiker. Bland annat 168 Babybel-ostar, åtta paket vegetarisk pastrami, nio burkar Trocadero, tre Billingeostar, ett paket silkestofu, en pecorino, tandkräm och tandborste, en påse bikarbonat, två paket vegotopping, en flaska diskmedel, yoghurt, bananer, apelsiner, gurkor och morotsjuice.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: