“För att lyckas med halveringsmålet arbetar vi dels med planering och bra inköpsrutiner, dels genom att sänka priset på varor som, på grund av exempelvis kort datum, riskeras att svinnas. Det finns tydliga rutiner för att prissänka varor i god tid så att vi hinner sälja varorna innan de går ut i datum” skriver butikskedjan Hemköp på sin hemsida.

Det låter ju kanon. Det märkliga är att deras bra rutiner för inköp och prissänkningar inte märks i containrarna. Kan det vara så att det bara är tomma ord? Här är min halva från senaste turen. Bland annat två flaskor linfröolja från Zeta, kantareller (bra med tanke på det dåliga svampåret), sushiris, citrongräs, förvaringspåsar, kål i olika former, 4,5 kilo basmatiris, pasta, irländskt smör, jordnötssmör, godis, vitlök, rödbetor, massor av potatis, massor av vindruvor och mycket mer. Jag tror på halveringen av matsvinnet till 2025 när jag ser den.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvin: