Förra året kom SLU med förslag på en komplettering till Naturvårdsverkets och Jordbruksverkets handlingsplan för minskat matsvinn. En av punkterna var att kräva en plan B för alla som hanterar livsmedel. Ett nödvändigt förslag, speciellt eftersom en plan B när et handlar om livsmedel är en plan som skulle behövas i stor sett varje dag. Varje dag slänger nämligen i stort sett alla butiker i Sverige mat, ofta massor, och nästan all den maten skulle gå att rädda med rätt åtgärder.

Vid dumpstring ser man vansinnet gång på gång och för varje gång man åker ut växer frustrationen över att inget görs. Här är resultatet efter en sväng till mina närmaste två butiker med cykel. Turen gav inte jättemycket, men bra saker. Fyra Boxholms Borgmästarost, mozzarella och bröd kastat på grund av släng varan-datumet, kryddor kastade för att en burk gått sönder och pudrat ner de andra, ett paket vegoburgare kastade för att pappomslaget runt plastförpackningen gått sönder, ett paket tvättmedel kastat för att det läckte lite, en flaska allrengöring som läckte uppe vid korken, så vi får se till att inte ställa den upp och ner i städskåpet.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: