Om inte Preem får bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil så måste du avliva din katt. Ungefär så kan man sammanfatta budskapet i Preems reklamfilmer om prepping som Greenpeace har anmält för brott mot marknadsföringslagen.

Reklamfilmen som finns i tre delar på Youtube är en förklädd dokumentär där man får möta preppers som förbereder sig för katastrofen. En av dem konstaterar att han kommer bli tvungen att avliva sin katt om krisen kommer. Senare i filmen framgår det att krisen antagligen kommer att bero på brist på drivmedel (läs fossila drivmedel). Då kommer det nämligen inte gå att transportera mat. Internet kommer inte fungera. Och inte så mycket annat heller.

Men vänta nu. Är det inte något som skevar här? Jo, just ja. Att Preems form av drivmedel är det som i snabb takt leder oss mot klimatkatastrofen. Det här känns inte lite 1984. Bra är dåligt. Gott är ont. Preem ska rädda oss från katastrofen genom att skapa den. Fint att vi får en liten instruktionsfilm om hur vi ska överleva de första dagarna i krisen som Preem är på väg att framkalla i alla fall! Fast kanske inte tillräckligt för att motivera en ökning av landets utsläpp med en miljon ton koldioxid och Parisavtalet rakt ner i papperskorgen.

En bättre idé för att nå sin ”vision om nollutsläpp”. Preem ställer om och satsar på helt förnybara drivmedel istället. Nej. Vad dum jag är. Preem jobbar ju inte så. De jobbar med olja. Det komplicerar ju saken en del.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: