Tomater är helt klart mitt vanligaste fynd när jag dumpstrar. Svinnet på tomater är enormt. Tomater kastas för att en eller blivit dåliga i en bytta (cocktailtomater finns alltid i soporna). Tomater kastas för att de börjat bli mjuka. Tomater kastas för att de spricker. Och det är bara av butiker. En stor andel tomater kastas ju redan i odlingsledet för att de har fel form eller storlek och inte blir första klass.

Tomater är ju en fantastisk produkt. Men är det egentligen rimligt att vi i ett land som Sverige ska ha tomater i butiken året om? Och är det rimligt att det ska finnas 30 olika sorter? Ett stort utbud ger alltid mer svinn eftersom det blir mycket svårare att förutsäga vilka som kommer sälja och vilka som inte kommer göra det. Några hinner bli dåliga innan de säljs och får kastas.

För mig personligen är det superbra. När det finns för många bra för att hinna äta upp hackar, kokar jag och fryser in dem. (Har inte köpt krossade tomater på flera år.) Och när det som den här svängen har varit andra dumpstrare där innan finns det alltid åtminstone spruckna tomater kvar som går fint att använda till just det. Men de flesta butikerna har sina sopor inlåsta så de flesta av alla säkert hundratals ton tomater som importerats till Sverige bara för att hamna i sopkärl kommer aldrig till användning. Hur klimatsmart är det?

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: