Det är ju alltid lite ironiskt när man hittar produkter med tips på hur man som konsument kan minska svinnet. Att man hittar dem i butikernas sopor alltså. “Titta, lukta & smaka” är ju rätt bra tips. Ett ännu bättre tips på just fil är att man inte ens behöver titta, lukta och smaka. Fil och andra syrade (naturligt konserverade) produkter blir inte farliga i obruten förpackning. Smaka är förstås bra ur aspekten att man inte ska behöva äta äcklig mat, men det är ju å andra sidan svårt att äta något utan att känna smaken, så det löser sig smidigt av sig självt. När jag skrev reportaget “Gammal mat: En kärlekshistoria” för magasinet Filter för ett par år sedan testade jag att äta en fil som passerat bäst före-datumet med sex månader och den smakade finfint. Ibland får man i alla fall ge branschen en eloge för att de någon gång ibland lever som de lär och struntar i datummärkningen. Den här filen hade två veckor kvar till bäst före-datumet när den kastades.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: