Standard vid skolfotografering nu för tiden är ju att man får ett brev hem med en inloggning till en sida på nätet där man kan gå in och beställa de foton man eventuellt vill ha. Men så finns det några blufföretag på marknaden som istället har satt i system att skicka hem färdiga bilder och kataloger med posten. Sedan måste föräldrarna som inte vill betala de hutlösa priserna för alla bilder köpa ett kuvert, köpa frimärke (självklart följer det inte med något förfrankerat kuvert) och skicka tillbaka det. Hela affärsidén bygger på att folk inte ska orka eller glömma bort att göra det och tvingas betala för alltihop. Det köps alltså en massa bilder som ingen vill ha. Och de som folk kommer sig för att skicka tillbaka lär ju makuleras och har alltså framkallats, skickats ut och skickats tillbaka helt i onödan.

Ett av de företagen heter Express-Bild och har lyckats nästla sig in till att fota spelarna i sonens innebandyklubb. I början av januari fick jag den första omgången bilder hem med posten. Vi har haft problem med postgången så förfallodatumet 27 december var redan passerat med nästan två veckor. Det betydde att vi missat chansen att få rabatt och summan för bilderna landade då på över 700 kronor. Lyckades ringa och förhandla ner det till 500 kronor, vilket i alla fall var en liten tröst.

Ett par månader senare vad det dags igen. De skickade ut en katalog med bilder på sonens lag och alla andra lag i klubben. Den kom i tid. Så jag köpte kuvert och frimärken och skickade tillbaka katalogen. Men häromdagen fick jag ändå ett brev med en påminnelse och påminnelseavgift på 60 kronor. Efter att ha ringt och stått i telefonkö i en halvtimme och skällt makulerade de till sist fakturan.

Det här är förkastligt på flera sätt. Dels tar det en massa tid och energi för föräldrarna. Dels framkallas och trycks mängder av bilder och kataloger och skickas runt i landet helt i onödan. Jag ska förstås prata med ledarna i klubben om det här. Företag som Expressbild bör rimligen bli de första som går under i den pågående Coronakrisen. Och ingen kommer sörja dem.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: