Bröd med nedsatt pris på grund av kort datum är en ovanlig syn i butikernas sopor. Nu har de dock börjat dyka upp då och då eftersom Lidl tillsammans med Fazer har börjat arbeta på ett nytt sätt. Det vanliga när det gäller bröd är att leverantörerna hämtar det “gamla” brödet med ett par dagar kvar till bäst före-datum när de levererar nytt, så kallat returbröd. Sedan slänger de det i sin tur och svinnet räknas inte in på butikernas konto.

Om butikerna eller leverantörerna slänger det kan tyckas betydelselöst, men inte ur en svinnsynpunkt. När butikerna som säljer brödet inte har något ansvar för svinnet blir det nämligen mer svinn. Dels är det svårare för en leverantör att förutse hur mycket som kommer att säljas än för någon som jobbar i butiken, dels har butikspersonalen inga möjligheter att sätta ner priset när bäst före-datumet närmar sig. Och då blir svinnet större.

Sedan förra året har Lidl och Fazer gjort om det här genom att Lidl numera tar helhetsansvar för brödet som levereras. Därför sätts priset ner på bröd som närmar sig datumet och svinnet minskar. I det här fallet gick det inte så bra för butiken ändå. Priset sattes ner, men ingen köpte det och det hamnade ändå i soporna, men troligen sattes priset ner på flera bröd och troligen såldes några av dem. Som tur är finns det ju i och med dumpstring ännu en chans att brödet inte eldas upp.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!