De flesta frukterna och grönsakerna som kastas beror på att de säljs i flerpack och när en blir dålig slängs hela paketet. Men när det kommer till äpplen hittar man ofta sådana som fått en stöt också, så det blivit en brun fläck. För oss har det ingen som helst betydelse eftersom vi oftast äter äpplen i fruktsallad eller bara skär upp äppelbitar till ungarna som mellanmål och då är det ju bara att skära bort det bruna. Men de är förstås svåra att sälja. Åtminstone till fullt pris. Jag skulle själv inte betala fullt pris för ett äpple med en fläck på. Om de såldes för halva priset skulle jag kanske göra det (om jag inte dumpstrade förstås, då hittar man ju äpplen varje gång man är ut). Och om det var 75 procents rabatt skulle jag helt säkert göra det. Men då tjänar ju butikerna mer på att ta in nya och sälja för fullt pris. Ett svårlöst problem alltså. När det gäller frukt och grönsaker behövs det antagligen fler flöden, som att man till exempel gör fruktsallad eller juice och säljer eller samarbetar med kaféer och restauranger. Under ett par dagar slänger alla butiker jag dumpstrar vid en till två kassar äpplen, så det borde finnas goda möjligheter att hitta lösningar på problemet.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!