I lördags deltog jag i ett panelsamtal på inspirationsdagen Ta vara på maten på Sandvikens kulturcentrum. Ett av inslagen under dagen som arrangerades av Studieförbundet Vuxenskolan och MatVärden Gävleborg var provsmakning av fil inspirerat av mitt reportage “Gammal mat: En kärlekshistoria” i magasinet Filter. Besökarna fick provsmaka en fil som passerat bäst före-datumet med sex månader och en nyköpt. Resultatet: De äldre som testade kände ingen skillnad. De yngre som testade tyckte att den sex månader gamla filen var godare.

Enligt Arlas kvalitetschef Gina Kylin skulle inte den sex månader gamla filen jag var på väg att äta i reportaget inte vara farlig, men så äcklig att den ändå var oätbar. Ett mer ärligt svar hade antagligen varit att hon inte hade en aning eftersom hon själv aldrig testat så gammal fil.

Foto: MatVärden.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få inläggen i ditt flöde!