Dela gärna. Ett av problemen som måste lösas är kaffepaket med vakuumsläpp. Det senaste året har det nästan varit vanligare för mig att hitta kaffepaket med vakuumsläpp än att inte göra det. Den här gången blev det 19 paket kaffe. Orsaken är att något uppenbarligen är fel i tillverkningen hos i stort sett alla kaffeproducenter och att affärerna inte tillåts att sälja paketen när det blivit så. Antingen måste problemet lösas genom att man fixar produktionen så inte lika många paket får vakuumsläpp eller så måste man hitta ett system där affärerna kan sälja paketen ändå.

För svaret på frågan “Kan man dricka kaffe från ett paket med vakuumsläpp?” är ett rungande JA. Kaffet får visserligen sämre hållbarhet, men då snackar vi oftast några månader istället för många år. Om man som kund ska köpa ett paket kaffe som ska användas inom de närmsta veckorna vore det inget problem att köpa ett paket utan vakuum för till exempel halva priset. Men som det är nu ges inte den möjligheten eftersom producenterna stretar emot av rädsla för att deras kaffe ska tappa lite av sin arom. Jag tänker att det är något de får ta om de inte klarar av att tillverka paket som håller bättre.

Förutom de 19 paketen kaffe blev det en påse hela kaffebönor som måste ha råkat åka med av bara farten, den var nämligen intakt, ett gäng fortfarande gröna bananer, ett paket salt som hade gått upp vid pipen, ett paket havregryn som fått en reva, ett paket quinoa med ett litet hål på påsen, glutenfria tortillabröd, ett paket fil, tre zucchinis, gurka, äpplen, paprikor, broccoli och morötter.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn och dumpstring: