Soppor är ju en kanongrej när det gäller att göra av med grönsaker som börjar bli lite trötta eller fula i kylskåpet. Det fina är att de flesta grönsaker och rotsaker är som allra bäst just innan de blir obrukbara. Skrumpna paprikor och mjuka fläckiga palsternackor har mycket mer smak än nya perfekta, helt enkelt för att smakerna koncentreras när de torkar ihop lite. Därför ska de inte ses som ett problem utan en tillgång. I den här soppan stoppar man i allt man råkar ha över, som annars skulle ha blivit svinn.

Ingredienser:

En klick smör

Peppar

Hackad persilja

1 liter buljong

1 liter rotfrukter och grönsaker

Till exempel: Purjolök, lök, selleri, paprika, broccoli, palsternacka, morot, kålrot, potatis, rotselleri, kålrabbi, svartrot, rättika, majrova, persiljerot, ärtor, jordärtskocka (helt enkelt det som finns hemma).

Gör så här: 

  1. Skala och dela rotfrukterna och grönsakerna.
  2. Fräs dem i en klick smör i botten av kastrullen och koka samtidigt upp vatten i en vattenkokare.
  3. Häll över vattnet och ha i buljongtärningar eller egen koncentrerad buljong från frysen.
  4. Koka i tio minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer recept och matsvinnstips!