Jag hade ju turen att hitta ägg redan på skärtorsdagen så jag hade till påsk. Nu efter påsk var det mer väntat, då kommer alltid stora fynd på grund av att affärerna alltid laddar upp extra för att inte riskera att få slut och göra påskshopparna förbannade. Mycket av svinnet på ägg skulle kunna undvikas om Sverige kunde få till ett undantag från EU:s lagstiftning som gör att bäst före-datumet på ägg måste sättas 28 dagar efter värpning och att äggen bara får säljas tills det är sju dagar kvar till datumet. Lagen beror på att man har problem med salmonella i ägg i södra Europa. Men i svenska ägg existerar inte salmonella och märkningen gör att mängder av ägg kastas helt i onödan. Ägg som förvaras i kylskåp håller väldigt mycket längre än 28 dagar. En gång hittade jag ägg i mitt vanliga soprum som hade passerat bäst före-datumet med fyra och en halv månad och det var inget fel på dem.

När jag kom till containern var det fyra andra dumpstare där som hade gått igenom den. Det kanske fans någon färdig pizza kvar trodde de, men inte mer. När jag hoppade i för att kolla för säkerhets skull hittade jag bland annat sex paket skivad ost, 50 ägg då, tre paket färsk pasta, grekisk yoghurt, matyoghurt, kokosyoghurt, rökt lax, guacemole, glass och getost. Det är klart värt att vara noggrann när man dumpstrar.