Det är rätt ovanligt att man äter yoghurt som är känd från tv till frukost. Nu på morgonen åt vi upp det mesta av det som var kvar från yoghurtpaketet som var med på Nyhetsmorgon i tisdags. Slås av hur bra den smakar fast den är sex månader efter bäst före-datumet. Det som gör att smaken ändras på syrade mejeriprodukter som fil och yoghurt är att mjölksyrebakterierna växer och blir fler och produkten blir lite syrligare. Men bara till en viss nivå. Blir det för surt tar de kol på sig själva. Det gör att en fil blir syrligare i ungefär två veckor, sedan stannar utvecklingen och inte mycket händer. Yoghurt, som har mer mjölksyrebakterier i sig från början förändras ännu mindre än fil. Den här yoghurten smakar som en nyköpt. Möjligen lite syrligare, men knappt märkbart.

Intresserad av ett föredrag om matsvinn och dumstring? Läs mer och boka på SAJ.