61YpV1+8tWL__SX380_BO1,204,203,200_

Svinnlandet” var den första boken om dumpstring på svenska. På engelska kom den första redan för 22 år sedan. När John Hoffman publicerade ”The art and science of dumpster diving” var det inte många som visste vad det innebar, men i motsats till alla förväntningar (han hade stora problem med att få något förlag att ge ut den) blev den en supersuccé. Och det är lätt att förstå varför. När han skriver boken i början av 90-talet har han erfarenhet av ett helt liv av dumpstring som började när han fick följa med föräldrarna ut som sexåring.

Fina minnen, som när han på en av de första turerna hittar sitt favoritgodis, som när han och hans bror hittar ett foster i formalin och säljer det till en samlare och när han fyller sin flickväns hela studentrum med dumpstrade rosor, varvas med handfasta tips om utrustning, klädsel och hur man ska svara när poliser ställer frågor.

Både tipsen och anekdoterna är lika aktuella i dag som när boken kom och pengarna boken kostar att köpa tjänar man igen på ett ögonblick genom att bli en bättre dumpstare.