IMG_5420

När jag är ute och pratar om dumpstring möter jag ofta folk som berättar att på deras affär är de jätteduktiga på att sätta ner priserna på produkter som närmar sig bäst före-datumet. Jag svarar oftast: “Ja, saker med nedsatta priser hittar vi ofta massor av i tunnorna”, vilket är sant.

Visst är det bra att affärerna sätter ner priserna. Problemet är bara att de sätter ner priset för lite för att det ska göra någon riktig skillnad. Och tro inte att de gör det för miljöns skull. “Pengarna styr” var slutsatsen i alla led i livsmedelskedjan jag under sökte när jag jobbade med min bok “Svinnlandet”. Affärerna sätter ner priset för att reparera en del av misstaget de gjorde när de beställde fel och de har så pass goda marginaler att de fortfarande gör vinst på produkter som sätts ner med 30-50%, annars skulle de inte göra det.

Svinnet är en konsekvens av att man låter marknaden sköta sig själv. Pengarna styr och som det är nu styrs vi av pengarna istället för tvärtom.