Just när vi stod med händerna i kakburken i form av en container bakom en butik i natt svängde en polisbil med blåljusen på upp framför oss. Någon boende i området hade ringt och anmält att två skumma typer var i full gång med att göra inbrott i affären. Poliserna blev mycket upprörda – över hur mycket mat som kastas.

“Vadå? Slänger alla affärer så här mycket mat?”

“Ja, fast de flesta har sina sopor inlåsta”

“Det här är ju helt vidrigt. Kött som är så dåligt för miljön och så kastas det bara och ägg. De blir ju aldrig dåliga och varför har de kastat chips? Det är jättebra att ni gör det här. Tyvärr hänger ju inte lagarna med i utvecklingen jämt, men ni ska veta att jag tycker att det är helt rätt rent moraliskt” sade den ena polisen.

De två konstaplarna kontaktade sitt befäl för att se vad han ansåg att de skulle göra. Efter en ganska lång stunds väntan där vi berättade om dumpstring, miljöfrågor och att vi ger mat till kompisar som har dåligt ställt kom beskedet.

“Ja, han tyckte likadant som oss, så vi låter det här passera.”

Vi rotade vidare i våra säckar, de hoppade in i bilen, vinkade och åkte iväg. Känns alltid fint när nya personer får upp ögonen för hur illa det är ställt på matsvinnsområdet.